Brood/koolhydraten eten is slecht voor je !

Koolhydraten hebben de laatste tijd veel negatieve publiciteit gekregen in de media. Vooral brood wordt in een kwaad daglicht gezet aangezien het gluten bevat. In tegenstelling tot de verslagen die claimen dat gluten uit brood universeel ongezond zijn, verklaart de wetenschap dat de gluten meestal alleen klachten produceren bij personen die in de eerste instantie al darm problematiek hadden.

De relatie tussen koolhydraten en insuline is een grote bron voor voedingsmythes. Insuline was een van de eerst ontdekte hormonen en was ook de eerste die onderzocht werd op het gebied van sensitiviteit. Oudere onderzoeken hebben ervoor gezorgd dat mensen gingen geloven in een vermindering van insuline sensitiviteit door toename van de koolhydraten intake. Dit is maar deels waar voor diabetische en insuline resistente mensen (meestal mensen met obesitas) die te veel koolhydraten eten. En toch blijft de mythe bestaan.
Terwijl gluten alle aandacht krijgen zijn er misschien andere bestanddelen die net zo belangrijk of zelfs belangrijker zijn voor mensen met coeliakie (gluten intolerantie) die denken dat zij een verlaagde insuline sensitiviteit hebben. Bijvoorbeeld, een aantal van dezelfde onderzoekers die de gluten intolerantie in mensen zonder coeliakie hebben ontdekt hebben een grondigere follow-up studie gedaan waarin aangetoond werd dat gluten niet perse de oorzaak waren van het geïrriteerde darmenstelsel. In dit onderzoek geven zij aan dat bestanddelen die vallen onder de categorie FODMAPs (welke veel voorkomen in plantenvoedsel) een grotere rol kunnen spelen.
De waarheid: Koolhydraten zijn lang genoeg uitgemaakt voor de bad-guy. Zo lang je niet belachelijk veel of alleen maar koolhydraten eet zijn koolhydraten niet slecht voor je. Mensen die allergisch zijn voor granen kunnen dus niet zeggen dat de gluten in het brood de oorzaak zijn van de klacht. Andere voeding kan een net zo slecht of zelfs een slechter effect hebben dan het brood. Wanneer je dus onzeker bent over hoe jouw lichaam op de gluten of andere bestanddelen reageert raadpleeg dan een arts of voedingsdeskundige in plaats van zelf conclusies te trekken.