Het gebruik van supplementen om af te vallen

Wanneer je googled naar afvallen en supplementen krijg je 912.000 hits waarbij bijna ieder product claimt de beste te zijn. Wanneer je de TV aanzet en reclames tegen komt vertelt het ene kanaal/progamma je dat artisjokken het antwoord zijn en de andere weer dat Goji bessen het best werken. Vervolgens zijn er nog 12 andere kanalen/progamma’s die zweren bij weer iets anders. Het is niet raar dat sommige mensen verward raken en de verkeerde supplementen aanschaffen die vaak veel te duur zijn en lang niet het gewenste effect vertonen.

Eerder hebben wij de rol van Examine.com al uitgelegd (een onafhankelijk onderzoeksteam die supplementen evalueert). Bij het geven van deze informatie speelt Examine.com een grote rol. Om dieper in te gaan op waarom supplementen wel of niet werken, verdelen we de uitleg in 2 kopjes: wat werkt en wat werkt niet.

Wat werkt

– Cafeïne: Cafeïne consumptie heeft een thermogenetisch effect, wat betekent dat het zorgt voor warmte productie. Langer gebruik heeft ook een lypolitisch effect, wat betekent dat cafeïne zorgt dat de triglyceriden (vetcellen) hun vetzuren afstaan die gebruikt kunnen worden voor energie. Hierdoor zijn vetcellen makkelijker af te breken.
– White willow bark: Dit is een planten soort die bestaat uit salicin of salicylzuur een broertje van acetylsalicylzuur oftewel aspirientjes. Salicylzuur kan de prostaglandine (een hormoonachtige stof) productie in neuronen (zenuwcellen) remmen wat ervoor zorgt dat er betere signalering en een toename van adrenaline is. Deze toename zorgt voor een hogere hartslag waardoor je meer verbrandt.
– Coleus forskohlii: Dit is een kruidig supplement dat ervoor zorgt dat de cyclische adenosine monofosfaat levels stijgen (een boodschapper die een grote rol speelt in veel processen), waardoor de triglyceride levels in vet cellen dalen en de proteïne synthese toeneemt. Kortom eiwitten worden beter opgenomen en vetcellen worden makkelijker afgebroken.
– Yohimbine: Yohimbine is een mengsel van schors van de pausinystalia yohimbine plant. Yohimbine zorgt ervoor dat lichaamsvetcellen vatbaarder zijn voor vetverlies. Het is een effectieve vet verbrander en zorgt waarschijnlijk ook voor verbranding van ‘moeilijk vet’ bijvoorbeeld de love handles omdat de receptoren die reageren op de yohimbine voornamelijk rondom de schuine buikspieren te vinden zijn.
– 5 HTP: 5-htp is een hulpmiddel voor serotonine productie (een stof die een grote rol speelt bij eetlust). De 5-HTP zorgt voor verbetering van de serotonine signalering wat kan zorgen voor verminderen van koolhydraat behoefte (zeer effectief bij mensen met obesitas of overgewicht).

Wat werkt niet

– Senna alexandrina: Er is niet bewezen dat Senna Alexandrina zorgt voor vetverlies. Wel kan de stof zorgen voor darmschade.
– Raspberry ketones: Raspberry ketones supplementen werken niet aangezien de hoeveelheid die het menselijk lichaam nodig heeft om daadwerkelijk een positief effect te krijgen veel te hoog is om uit supplementen te kunnen halen.
– Hoodia gordonii: Orale supplementatie zorgt niet voor onderdrukking van de eetlust en is in verbrand gebracht met verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en een verhoogd niveau enzymen in de lever. Het vet verlies is niet bewezen maar de lever schade wel.
– Groene koffie extract: Het extract kan zorgen voor een verbeterde bloed toevoer en stroming maar er is geen bewijs dat het vet verbrandt.
Zoals je ziet is het dus niet makkelijk om een product te kiezen die daadwerkelijke werkt en een positief effect heeft. Houd er altijd rekening mee dat supplementen er alleen zijn om bij te dragen aan het afvallen, niet om het afvallen zelf te doen. Het afvallen zelf is een kwestie van betere voeding.
Veel andere supplementen worden niet benoemd in dit bericht omdat deze niet noemenswaardig zijn. Mocht het zo zijn dat er vragen zijn over bepaalde producten, inname van de supplementen, of over het afvallen in het algemeen stuur ons dan een bericht en dan zullen wij je verder helpen.
Geloof niet in magische supplementen!