Er is veel discussies geweest over de term Sarcoplasmatische hypertrofie. Volgens een groot aantal trainers/sporters zijn er 2 vormen van spiergroei: Myofibrillaire hypertrofie waarbij je op lagere herhalingen traint en Sarcoplasmatische hypertrofie waarbij je op wat hogere herhalingen traint. Myofibrillaire hypertrofie houdt in dat de spiercel groeit en Sarcoplasmatische hypertrofie zou betekenen dat er een toename is van sarcoplasma (de vloeistof binnen de spiercel).

Er is nooit bewijs geweest dat er iets zoals Sarcoplasmatische hypertrofie bestaat. In een onderzoek van Brad Schoenfeld werd er gekeken naar de hypertrofie van het sarcoplasma in de cellen van een bodybuilder en een krachttrainer. Er werd geen verschil gevonden in de hypertrofie alleen was er sprake van een verschil in kracht. Dus hoe worden de spieren van bodybuilders dan zo groot? Een spier groeit bij een toename van contractiele eiwitten oftewel spiervezels.

Maar kunnen we dan meer spiervezels maken vraag je je nu af?

Volgens een aantal onderzoeken is er sprake dat dit mogelijk is in zowel ratten, katten, vogels en mensen. De toename van spiervezels wordt hyperplasie genoemd en werkt als volgt: Rondom de spier liggen satelliet cellen die ervoor zorgen dat er nieuwe spiervezels gemaakt kunnen worden bij beschadiging/training. Wanneer een van de gemaakte vezels zich bij de bestaande spiervezels voegt is er sprake van Myofibrillaire hypertrofie. Wanneer de gemaakte vezels samen een nieuwe spiervezel vormen is er sprake van hyperplasie.
Helaas vindt hyperplasie niet altijd plaats en in sommige gevallen is dit ook genetisch bepaald. Kan jij gebruik maken van hyperplasie? Misschien wel, maar misschien ook niet. Ondanks de bewering dat een persoon niet meer vezels kan aanmaken na de geboorte is er een overvloed aan bewijs dat laat zien dat het aantal spiervezels kan toenamen na de geboorte.
Het zou dan ook een beetje naïef zijn om te denken dat massieve grootte van de elite bodybuilders met een gewicht van 110 kg en een vetpercentage van 8% puur en alleen voortkomt uit het groeien van dezelfde hoeveelheid cellen die hij had toen hij net de wereld in kroop met een gewicht van 3,5 kg.
Over het algemeen was er nooit veel onderzoek gedaan naar de hoeveelheid spiervezels puur om het feit dat niemand er op zit te wachten om 253.000 vezels te tellen onder een microscoop. Onderzoekers zullen vast op zoek zijn naar vrijwilligers dus mocht je zin hebben?