Iets wat je veel ziet in vrijwel elke sportschool is dat mensen gebruik maken van hun telefoon en voor flinke periodes een praatje maken tijdens hun training. Een belangrijk aspect van de training wordt hierdoor nadelig beïnvloed, de rustperiode.

Ondanks dat rust niet iets is waar je meteen bij stil staat (woordgrapje) bepaalt rust de intensiteit en deels het effect van je training. Er zijn verschillende vormen van rust maar het grootste onderscheid kan gemaakt worden tussen volledige en onvolledige rust. Beide kunnen een positief effect hebben, je training afhankelijk van je doel. Maar wanneer jij op je telefoon kijkt of heel gepassioneerd vertelt over de laatste aflevering van boer zoekt vrouw, dan is het moeilijk om te zeggen hoe lang je eigenlijk gerust hebt.
Een kleine challenge is om gewoon eens een training goed te focussen op de klok en 45 seconden of 60 seconden rust aan te houden. Als je denkt dat je dit al doet doe het dan nog maar eens en kijk echt goed naar de klok. 45 seconden zijn korter dan je denkt. Je training zal waarschijnlijk korter duren en de kans is groot dat je ervaart hoe je training eigenlijk zou moeten voelen!