Het nieuwe jaar komt er aan en de goede voornemens liggen klaar. Van een groot aantal mensen is een van de goede voornemens het verliezen van gewicht, met name vet. Ondanks het feit dat het verliezen van vet een populair doel is en dat trainers en mensen die zelf trainen ook vaak praten over het verliezen van vet, weten maar weinig mensen wat er gebeurt wanneer je vet verliest.

Wat gebeurt er met vet wanneer je afvalt ?

Weet jij het antwoord te geven met 100% zekerheid, dan ben je waarschijnlijk een van de weinige en verdien je een schouderklopje. Zo niet? Dan raden wij je aan even verder te lezen om te begrijpen wat er nou eigenlijk gebeurt tijdens het verliezen van vet.
De 2 dingen die je waarschijnlijk wel weet zijn de chemische formules voor water (namelijk H2O) en koolstofdioxide (CO2). Ook de gemiddelde menselijke vetcel heeft een chemische formule namelijk C55H104O6. Dat is allemaal leuk en aardig alleen hoe verlaat het vet je lichaam? Op de volgende manier: C55H104O6 + 78O2 → 55CO2 + 52 H2O. Nu begrijpen wij ook dat dit niet bepaald te volgen is als je geen scheikundeleraar bent dus zullen we dit even makkelijker beschrijven. Wat de formule eigenlijk zegt is Vet + Zuurstof → Koolstofdioxide + water.
Kortom vet verlaat via je longen het lichaam. Het vet wordt door de toevoeging van zuurstof omgezet in koolstofdioxide en water. Wij horen jullie denken “ hoe kan het dan dat 10 kg vet in de lucht verdwijnt ?’’. Koolstofdioxide en water hebben zelf ook massa alleen zie je deze in het geval van koolstofdioxide niet wanneer deze uitgeademd wordt. Ongeveer 8,4 kg van de 10 kg vet wordt door middel van koolstofdioxide uitgestoten. De overige 1,6 kg wordt in water uitgestoten.
Een aantal mensen zullen nu denken, kan ik niet gewoon heel veel ademhalen ?
Dat kan! Alleen heet dat hyperventileren en zal je er niet veel mee verbranden. Het vet ligt opgeslagen in grote moleculen en dient door middel van beweging en een negatieve energiebalans afgebroken te worden in kleine stukjes zodat het in het bloed opgenomen kan worden. Eenmaal in het bloed kan het vet via de longen omgezet worden in koolstofdioxide en water.
Wij hopen op deze manier een klein beetje licht te schijnen op het afvallen van vet!