Wanneer alcohol het lichaam in komt wordt het opgenomen in je bloed. Dit bloed circuleert door je lichaam en passeert keer op keer je lever. Je lever heeft hier als functie om het bloed te filteren van alcohol. De alcohol die wordt opgenomen wordt omgezet in Acetaat. Acetaat op zichzelf is een giftige stof en daarom is het lichaam zeer gefocust op het uitscheiden/vernietigen van de acetaat.

Om deze reden is het lichaam niet bezig met de normale vetverbranding en zal een inname van veel vetten of koolhydraten (een bodem leggen) niet volledig verbrand worden en opgeslagen worden. Om deze reden maakt alcohol dik. De enige manier hoe je invloed kunt hebben op het dik makende effect van alcohol is door de lipidewaardes (vetwaardes) in je bloed te beïnvloeden.
Wanneer jij de dag dat je gaat drinken vooral eiwitten en groentes eet zal deze lipidewaarde veel lager zijn waardoor er minder opslag plaats vindt van vetten/koolhydraten. Buiten het feit dat je dus het dik makende aspect omzeilt zul je na 2 a 3 shotjes ook flink wat gaan voelen aangezien je geen bodem gelegd heb. Dit resulteert in het feit dat je minder zult drinken. Houd er wel rekening mee dat mixjes vaak veel suiker bevatten en dat als je deze dus neemt (of shoarma na het drinken) dit hetzelfde effect heeft als het vet eten voor het drinken. Een keuze die je dan kunt maken is om pure alcohol te drinken of alcohol met een light/zero drankje. Alcohol zelf kan namelijk niet omgezet worden in vet!